Gimnazija u Brezi, koja je radila pod različitim nazivima, ima dugu i uspješnu tradiciju koja datira od davne 1969. godine kada je započela sa radom kao istureno odjeljenje Gimnazije „Janko Balorda“ Visoko. Početak samostalnog rada Gimnazije vezuje se za odluku Skupštine Opštine Breza od 31.08.1971.godine, kada škola dobija novo ime Gimnazija „Hasan Brkić“ i pod tim novim imenom radi do 1978. godine.
Te godine dolazi do integracije sa Školom učenika u privredi i pod imenom Srednjoškolski centar Breza, Gimnazija djeluje sve do reformi kada se uvodi takozvano usmjereno obrazovanje i Gimnazija prestaje sa radom.

Novom reformom srednjih škola ponovo se uvode gimnazije, pa je tako u školskoj 1992/93. počela ponovo sa radom i naša Gimnazija u sklopu Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” gdje je ostala sve 14. augusta 1997. godine. Tog datuma Općinsko vijeće Breze donosi odluku o izdvajanju Gimnazije iz Mješovite srednje škole i formiranju pod imenom „Muhsin Rizvić“ koja i danas djeluje.
U proteklom periodu rada Gimnazije pod različitim imenima i različitim vremenima, školu je pohađalo preko 2650 učenika. Veliki broj ovih učenika su postali veoma značajni bardovi našeg društva.

IMG_0044OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_0053