Piše: Elma Opačin

Dana, 30.5.2016. održao se u Brezi nastavak kampanje pod nazivom “Već 5 godina želimo znati kad će ovaj ŠIT stati” – Mreže savjeta vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

ŠIT podrazumijeva “Šuti i trpi”. Učenici Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” i Gimnazije “Muhsin Rizvić” iz Breze su zajedno na Trgu rudara tačno u 11:55h izveli performans. Učenici su jednim korakom prema naprijed i minutom šutnje ozvaničili svoj odlazak iz naše države.  Svi srednjoškolci u cijeloj Bosni i Hercegovini su na današnji dan u isto vrijeme obilježili nastavak ove kampanje. Već 5 godina srednjoškolci se bore za svoja prava, bore se za svoj glas.
Skupu je prisustvovalo ukupno 30 učenika. Učenici su se u 11:40h zaputili prema Trgu rudara. Tačno u 11:55h na poziv Ismeta Čosića, vijećnika Gimnazije, pojavilo je se 5 grupa na Trgu rudara, koje simboliziraju 5 godina kampanje. Učenici su stali u polukrug, a zatim uz koordinaciju Haruna Hodžića (predstavika iz MSŠ) i Elme Opačin (predstavnika Gimnazije)  glasno govorili: “Mi odlazimo, mi želimo znati, nećemo da šutimo…” Na simboličan način tačno u 12h su učinili jedan korak prema naprijed i minutom šutnje ozvaničili svoj odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Ovom kampanjom pokazali su da ne žele više da šute i trpe, nego žele da se nešto promijeni ili oni zauvijek odlaze iz Bosne i Hercegovine. „Mi odlazimo! Mi želimo znati! Otići ili ostati? Ako se nešto ne promijeni mi odlazimo! Po čijem sistemu mi napredujemo? Bosna je zemlja neobaveznog obrazovanja!“ su samo neki detalji sa današnjeg skupa, gdje su srednjoškolci iz Breze glasno i jasno pokazali da oni odbijaju živjeti u ovakvoj državi. „Ako situacija u našoj zemlji ostane ista i ako se ubrzo nešto ne promijeni, Bosna i Hercegovina će postati zemlja staraca!“
Uz podršku građana, lokalnih medija (Breza-X, Radio Breza…), sve je proteklo u najboljem redu.