Piše: Amra Smailbegović

Dana 13.5 2015. godine u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” je realizovana edukacija učenika iz oblasti prevencije ovisnosti. Učenici su se za zadovoljstvom odazvali na takav vid predavanja, te su shvatili da je svaki vid ovisnosti jako zastupljen u našoj državi. Edukaciju je proveo JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, a predavač je bila g-đa Meliha Brdarević koja je uz pomoć Vijeća učenika Gimnazije realizovala predavanje.

Pored stalnog pominjanja ovisnosti o narkomaniji, predavačica je istakla i ovisnost o internetu i igrama na sreću, kao jedan najzastupljenijim oblicima ovisnosti. Ističe, kako sve veći broj mladih ljudi u našoj državi podliježe takvom životu, odnosno, zanemaruju obaveze, žive u virtuelnom svijetu ili se žele obogatiti preko noći. Zato je potrebno stalno da se informišemo, saznajemo negativne i pozitivne učinke koje nam donosi takav način života, i da pronađemo ispravan put po kojem ćemo se voditi kroz život.

U sklopu ovog predavanja, obrađene su teme: rasprostranjenost igara na sreću, pretjerano korištenje interneta među mladima, kao spriječiti nastanak ovisnosti i drugih nepoželjnih ponašanja kod mladih i prepoznavanje da li moj sin / kćerka / momak / djevojka / prijatelj / prijateljica uzimaju narkotike.

Naša škola stalnim predavanjima o svim vidovima ovisnosti pokušava da izgradi svijest učenika o ovom problemu savremenog svijeta.