Protekli vikend za sve ljubitelje fudbala u Brezi ostat će upamćen po debiju našeg sugrađanina Dženisa Beganovića za FK „Željezničar“, po mnogima, najveći klub u Bosni i Hercegovini. Pored ovog devetnaestogodišnjaka za klub sa Grbavice je, ne tako davno, nastupao i Haris Bešlija. Za web-site www.gimbreza.edu.ba, Dženis je dao i intervju u kojima prenosi dojmove nakon svoj prvog nastupa u seniorskoj konkurenciji.
Nakon zapaženih partija za juniorski tim „Željezničara“ uslijedio je debi kao prvotimac. Možeš li nam dati kraći osvrt na put koji si prošao u „Želji“?
DŽ.B.: U „Želji“ sam prošao sve omladinske selekcije promijenio nekoliko trenera u tom periodu dok nisam stigao do svog konačnog cilja, a to je potpis profesionalnog ugovora sa FK „Željezničar“.
Kapiten si juniorskog tima „Želje“. Šta ta činjenica za tebe predstavlja?
Dž.B.: „Željezničar“ je klub koji volim i za koji navijam od malih nogu, a kapitensku traku dao mi je tadašnji trener Edis Mulalić. Naravno, osjećaj je nevjerovatan – biti kapiten u najboljem klubu u Bosni i Hercegovini.
Debitantski nastup je nešto što se ne zaboravlja. Po čemu ćeš ga ti pamtiti?
Dž.B.: Debitovao sam dan prije svog devetnaestog rođendana i to mi je i najljepši poklon, a pamtit ću ga po pobjedi zasluženoj, naravno.
Nastupao si za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kakva su iskustva u reprezentativnom dresu?
Dž.B.: Konkurencija je dosta jaka, jer tu ima dosta igrača koji igraju izvan B i H, ali sama činjenica da igram za svoju domovinu je neprocjenljiva.
Prošle godine si maturirao kao učenik Gimnazije „Muhsin Rizvić“ u Brezi. Sada kada su se utisci slegli, mogu te pitati kakve uspomene nosiš?
Dž.B.: To mi je ujedno bilo i najljepše doba. Sa svojim drugovima sam prolazio i kroz razne faze. Naravno jos sam u kontaktu sa bliskim prijateljima i izlazimo kad god imam priliku. Najljepše je školsko doba. Često kada dođem u Brezu posjetim Školu, direktora i svoje profesore kojima bih se i ovim putem zahvalio na svemu.
Šta, kao sportista, poručuješ brezanskim gimnazijalcima?
Dž.B.: Da se bave sportom.
Ovim smo završili razgovor sa Dženisom Beganovićem, fudbalerom FK „Željezničar“ i bivšim učenikom naše Škole kojem želimo puno sreće u daljem radu i da bude jedan u nizu onih zbog kojih smo ponosni što živimo u Brezi.