Piše: prof. Sanita Karaga-Muslija

Porodica Jusić iz Ilijaša je prije 9 godina dobila zdravog i lijepog dječaka koji je u svojoj trećoj godini naglo razbolio. Nakon prijema na kliniku doktori su pokušali pronaći uzrok bolesti.
Dok su tražili uzrok, dijete je dobilo izliv krvi u mozak i ostalo paralizovano. Dječak je danas malo bolje, ali su doktori rekli da za njeg više nema lijeka što su roditelji sa velikom tugom prihvatili.
Preuzeli su brigu o djetetu i svakodnevno gledali njegov napredak u iščekivanju njegovog izgovora prvih riječi što se još nikada nije desilo. Da tuga bude veća prije nekoliko mjeseci i domaćica obolijeva, naglo joj bubrezi prestaju sa radom i ona ide na dijalizu tri puta sedmično.
Doktori su preporučili transplataciju bubrega za šta je potrebno jako puno novca koji ova porodica nema. Za transplataciju je potrebno 80.000 KM. Ovu sumu porodica nema, ali zato mi dobri ljudi možemo pomoći da se ova suma novca skupi.
Učenici Gimnazije “Muhsin Rizvić” su uz podršku svojih roditelja uspjeli da sakupe određenu svotu novca kako bi pomogli pomenutoj porodici. Naime, učenici III-a razreda su došli na ideju da naprave kolačiće i male paketiće za djecu, a koje bi prodavali s tim što nisu postavljali cijenu nego da svako od prolaznika može da uzme kolačić ili paketić i da odvoji koliko može novca za pomenute artikle. Možemo reći da je akcija bila jako uspješna i da je dala više nego očekivane rezultate. Zahvaljujemo se našim vrijednim učenicima III-a razreda jer su nas podsjetili kolika je vrijednost biti human i pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

20141222_135800